فسفر مادهای معدنی است که برای تولید انرژی، عملکرد ماهیچهها، اعصاب و رشد استخوانها ضروری است. این ماده نقش مهمی را در تعادل اسید و باز بدن ایفا میکند. فسفر از طریق رژیم غذایی وارد بدن میشود و توسط روده جذب میگردد. 70 الی 80 درصد فسفر موجود بدن درترکیب با کلسیم، استخوانها و دندانها را میسازند. حدود 10 درصد از فسفر بدن در ماهیچهها و حدود 1 درصد نیز در بافتهای عصبی یافت میشود. ما بقی نیز در سلولهای بافتهای مختلف بدن یافت میشود. مقادیر غیرطبیعی فسفر در شرایط زیر دیده میشود:
سوء تغذیه، سوء جذب فسفر، عدم تعادل اسید و باز، افزایش غیرطبیعی میزان کلسیم و بیماریهایی که در عملکرد کلیه تأثیر میگذارند.
افزایش و کاهش مختصر مقدار فسفر، علائم خاصی ندارد اما کاهش شدید آن باعث ضعف، خستگی، سرگیجه و افزایش شدید آن، باعث اسپاسم عضلانی میشود.
برای بررسی عملکرد کلیهها آزمایش فسفر در ادرار نیز درخواست میشود. مقادیر بسیار بالای فسفر باعث صدمات به بافتها و اندامهای مختلف میشود. به طور طبیعی میزان فسفر در کودکان به علت استخوان سازی بالا است.
- علت درخواست :
- سطح غیرطبیعی کلسیم خون
- فرد مبتلا به بیماریهای کلیوی یا دیابت باشد
- فرد از مکملهای غذایی یا دارویی حاوی کلسیم و فسفر استفاده کند
- عوامل مداخله گر:
افزایش مصرف ویتامین D، مصرف بیش از حد کربوهیدارت و داروهایی مانند تیازیدها و فوروزماید، متی سیلین و استروئید ها سبب افزایش سطوح فسفر خون می شوند. از سوی دیگر، داروهای بیهوشی، استروژن ها، آلبوترول ها، انسولین، آنتی اسیدها و قرص های ضد بارداری سبب کاهش سطوح فسفر خون می شوند.
دلتا درمان