مشخصات محصول:

اسید کلریدریک یا هیدروکلریک اسید با فرمول شیمیایی (HCl) کیمیا اکسیر محلولی شفاف، بی‌رنگ و با بوی بسیار تند است که بانام جوهر نمک یا موریاتیک اسید نیز شناخته می‌شود اسیدی بسیار قوی با pH برابر با ۲-۰ است و کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد. هیدروکلریک اسید همان اسیدی است که در معده ترشح می‌شود و به هضم غذا کمک می‌کند.

ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی اسیدکلریدریک:

  • شکل ظاهری: محلول شفاف بی‌رنگ تا زرد روشن
  • دمای جوش:C ° ۱۰۸
  • دمای ذوب: وابسته به غلظت (۱۸- الی ۲۶-)
  • چگالی: ۱۸/ ۱
  • حلالیت: در آب کاملاً محلول
  • خورنده
  • تک پروتون
  • غیرقابل اشتعال

تولید اسیدکلریدریک

اسیدکلریدریک با حل شدن گاز هیدروژن کلرید در آب تولید می‌شود. روش‌های متعددی ازجمله واکنش نمک با اسیدسولفوریک، سوزاندن کلر با هیدروژن برای تولید هیدروژن کلرید استفاده می‌شود. از الکترولیز نمک طعام نیز می‌توان اسیدکلریدریک تولید نمود.

کاربردهای اسیدکلریدریک:

  • ساخت گلوکز از نشاسته
  • ساخت ترکیبات آلی حاوی کلر مانند PVC
  • ساخت داروهای شیمیایی
  • تولید نمک‌های معدنی حاوی کلر
  • تولید عوامل لخته کننده و منعقد کننده جهت تصفیه آب و فاضلاب
  • صنایع کاغذسازی
  • جهت تنظیم pH در صنایع و آزمایشگاه
  • چرم‌سازی
  • بازسازی تبادل‌گرهای یونی
  • صنایع غذایی
  • استخراج نفت
  • اسید شویی فولاد
  • اسید شویی فلزات
  • و …

نکات ایمنی:

  • بخارات اسیدکلریدریک بسیار خورنده هستند و در صورت استشمام و تماس، تأثیرات جبران‌ناپذیری بر روی پوست، چشم‌ها، سیستم تنفسی و روده‌ها دارند.
  • تماس اسیدکلریدریک باپوست سبب ایجاد تاول، قرمزی و سوختگی پوست می‌شود. در صورت تماس باپوست باید بلافاصله با حجم زیاد آب شستشو داده شود؛ بنابراین هنگام کار با این ترکیب داشتن عینک ایمنی، دستکش‌های لاستیکی و لباس محافظ در برابر مواد شیمیایی ضروری است.
  • اسیدکلریدریک آزمایشگاهی معمولاً غلظت ۳۷ درصدی دارد و اسیدکلریدریک صنعتی با غلظت ۳۰ تا ۳۳ درصد تولید می‌شود که نگهداری و حمل‌ونقل آن را تسهیل می‌کند. غلظت‌های بالاتر اسیدکلریدریک نیاز به شرایط نگه‌داری ویژه‌ای دارد و معمولاً برای مقاصد تحقیقاتی و آزمایشگاهی استفاده می‌شود.
نظرات دوستان