آمادگی بیمار:

براساس روش‌های مختلفی که استفاده می‌شود ممکن است احتیاج به ناشتایی باشد یا نباشد.

زمان نمونه گیری:

 

نوع نمونه و نحوه جمع آوری آن:

سرم و پلاسما همراه هپارین به میزان حداقل ۳۰۰ لاندا

موارد رد نمونه:

از آلوده شدن نمونه ها و قرار گرفتن آنها در مقابل نور جدا خودداری شود.

همولیز و لیپمیک شدید نمونه موجب بروز خطا در نتایج می گردد.

روش های آزمایش:

دستگاه اتوآنالایزر، فتومتریک

تداخلات دارویی:

در معرض نور قرار گرفتن سبب افزایش بیلی روبین می شود و داروهای استامینوفن و اسپرین و اریترومایسین و جنتامایسین و ایندومتاسین و ایزونیازید باعث افزایش بیلی روبین می شود  و داردی امیکاسین و مقادیر بالای ویتامین C , و تئوفیلین باعث کاهش بیلی روبین می شود

اسید آسکوربیک با غلظت بالاتر از ۱۱ میلی گرم در دسی لیتر  تری گلیسرید با غلظت بالاتر از ۱۴۰۰ میلی گرم در دسی لیتر و هموگلوبین بالاتر از ۴۹ میلی گرم در دسی لیتر باعث تداخل در آزمایش می شود

 

اطلاعات تکمیلی:

بیلی‌روبین رنگدانه‌ای زرد است که از تجزیۀ ماده Heme موجود در هموگلوبین گلبول‌های قرمز تولید می‌شود. این رنگدانه توسط کبد تجزیه می‌گردد و از بدن دفع می‌شود. به طور طبیعی عمر گلبول‌های قرمز ۱۲۰ روز می‌باشد. زمانی که مادهHeme موجود در گلبول قرمز جدا می‌شود تبدیل به بیلی‌روبین می‌شود که به آن بیلی‌روبین غیرپیوندی می‌گویند این ماده که در آب محلول نیست توسط پروتئین‌های خاصی به داخل کبد برده می‌شود.

در آنجا با قند پیوند شده و بیلی‌روبین قابل حل در آب و پیوند شده را تشکیل می‌دهند. سپس این ماده وارد صفرا و مجاری صفراوی شده و از آنجا وارد رودۀ کوچک می‌شود. در رودۀ کوچک بیلی‌روبین توسط باکتری‌ها تجزیه می‌شود و از طریق مدفوع دفع می‌شود (رنگ قهوه ای مدفوع به علت وجود مقادیر زیادی بیلی‌روبین می‌باشد).

در حالت طبیعی میزان خیلی کمی ‌از بیلی‌روبین پیوندی وارد جریان خون می‌شود اما بیلی‌روبین غیر پیوندی وارد خون نمی‌شود.

آزمایش Bilirubin Total مجموع انواع بیلی‌روبین را گزارش می‌دهد. افزایش بیلی‌روبین در خون می‌تواند در نتیجۀ افزایش تخریب گلبول‌های قرمز، صدمات به بافت کبدی و انسداد مجاری صفراوی صورت گیرد که در این حالت علائمی‌چون زردی پوست و زرد شدن بخش سفید رنگ چشم را می‌توان مشاهده نمود.

در نوزادان امکان بالا بودن سطح بیلی‌روبین در روزهای اولیۀ تولد وجود دارد که می‌تواند به علت عدم بلوغ کامل کبد باشد. این نوع زردی معمولاً طی چند روز به طور خود به خودی برطرف می‌شود. در صورتی‌که زردی از بین نرفت باید اقدامات درمانی صورت گیرد. بالا بودن این ماده در خون برای مدت طولانی می‌تواند باعث وارد شدن صدماتی به مغز نوزاد شود. .

بالا رفتن میزان بیلی‌روبین در نوزادان باعث وارد آمدن صدماتی به مغز می‌گردد. اما در کودکان  و بزرگسالان به علت رشد سد خونی‌ـ مغزی، بیلی‌روبین نمی‌تواند از این سد عبور نماید، به همین دلیل افزایش بیلی‌روبین در کودکان و بزرگسالان باعث صدمات مغزی نمی‌شود.

 

نظرات دوستان